Når kvæden tilberedes, får den en rig, krydret smag. De 3 almindeligste tilberedninger er marmelade, gele og saft, som indgår på forskellig måde i mange opskrifter. Udover søde retter, herunder kvædebrød, er kvæden god til ost, svinekød og fjerkræ. Den skal som regel sødes, og ingefær og kanel, men også citron passer fint som smagstilsætning.
Grundlæggende tilberedes kvæden som andre faste frugter, men den er sværere at skrælle. Et godt tip er at give de vaskede kvæder et forsigtigt opkog, før de skrælles. Det gør det også lettere at fjerne kernehuset bagefter, samt skære kvæden i skiver eller små stykker.
En kvæde skal ikke kasseres, fordi den er brunlig indvendig, når den skæres over. Det bliver den hurtigt. Den må blot ikke have egentlige råd pletter på skindet.
Opskrift: kvæder gratineret med gorgonzola og valnødder
Til 4 personer:
- 400 gr. kvæder (vægt før tilberedning)
- 2 spsk. sukker
- 50 ml. tør hvidvin
- 100 gr. gorgonzola
- 8 valnødder
- 1 spsk. flydende honning
- 1 knivspids chilipulver (kan evt. udelades)
Vask kvæderne og giv dem et opkog, før de skrælles . Del frugten i fire stykker og fjern kernehuset. Skær hver firkant i 5 mm tynde skiver. Karamelliser sukkeret på en pande, til det er klart gult. Læg kvædeskiverne på og steg dem gyldne. Skru ned til svag varme og tilsæt hvidvinen. Steg kvædeskiverne bløde. Smør et tærtefad og fordel kvædeskiverne i fadet. Læg den skiveskårne gorgonzola på.
Hak valnødderne og bland dem med honning og chilipulver. Hæld blandingen over gorgonzolaen og gratiner i ovnen ved 200 gr., indtil honningen er karamelliseret.
Retten kan laves med kvædemos i stedet for kvædeskiver.